Startsida
     Bildvisningar
     Brickor
     Dekaler
     Företaget
     Kundkontakt
     Länkar
     Referenser
     Vykort
  Galleri
  English
     Get in touch
  Deutsch
     Kontakt
  Kalendrar
 

Dagen drog sig mot kväll. Efter ett par timmar på en nedlagd fäbod i Dalarna där jag fotograferat det smygande förfallet, var jag nu på väg till bilen och hade bara ett hundratal meter kvar. Plötsligt står den bara där, kanske åttio meter bort. Jag tvärstannar. Snabbt upp med kameran igen. På med teleobjektivet.Mitt ute på en äldre uthuggning med midsommarblomster och frodigt gräs går en älgkviga och betar. Pulsen stiger och koncentrationen är på topp.Hon har inte upptäckt mig än och jag hittar lämpligt nog en rotvälta att gömma mig bakom och får samtidigt kamerastöd i det avtagande ljuset

Så kommer hon närmare. Bilderna rasslar iväg och plötsligt är filmen slut. Snabbt som ögat i med en ny film. Under tiden hinner hon passera mig och viker av uppför en slybevuxen sluttning. Jag beslutar mig för att följa efter. Tar några bilder och går en bit till. Så tittar hon upp. Ännu några bilder. Ska jag fortsätta eller vända? Vi är nära varandra nu – avståndet är kanske tjugofem, trettio meter. Jag tar några försiktiga steg framåt, med ett minimum av kroppsrörelser. Stannar igen. Ytterligare någon bild. Hon tar en ny tugga av grönskan. Tittar upp igen och vänder sig mot mig. Så tar hon sakta flera kliv i riktningen direkt mot mig! Vad gör jag nu? Där står vi öga mot öga och betraktar varandra. Bara tio meter skiljer oss åt. Hennes kroppsspråk skvallrar om att hon är både nyfiken och beredd på flykt. Så står vi där ett ögonblick som känns längre än vad det säkert var, innan hon vänder och sakta drar sig tillbaka genom slyskogen.

En upplevelse för livet har etsat sig fast i minnet och på filmrutorna i kameran. Det här är en av många starka upplevelser jag fått i mitt yrke som fotograf, där naturfoto utgör ett bland många arbetsområden.

Jag som stod bakom kameran den kvällen heter Jan Videvik, är yrkesfotograf och medlem i Bildleverantörernas Förening (BLF). Sedan 1984 bor jag i en nedlagd järnvägsstation strax utanför Kristianstad, i det natursköna Skåne. Innan dess hade jag flyttat runt en del i Sverige, och varit bosatt på ett flertal platser. Det har varit positivt på många sätt – inte minst för mitt fotograferande. Jag har fått uppleva olika miljöer och naturtyper, och har träffat många intressanta människor. Det har lärt mig en del både om våra liv och livsbetingelser, liksom att se och uppskatta det unika och positiva som varje plats, landskap och människa besitter.

Jag fascineras mycket av det stora i det lilla – att se skönheten i det invanda och vardagliga – i sådant omkring oss som vi kanske tar för givet, trots att det ofta är små under vi betraktar. Det överraskande och spektakulära har naturligtvis sin givna plats, men för mig ligger det också ett stort värde i att upptäcka och uppskatta det speciella i vår närmiljö.

För min del handlar fotografering mer om bildskapande än om ren dokumentation. Jag eftersträvar en konstnärlig prägel i all min fotografering och vill framför allt förmedla känslor och stämningar, vilket kanske tydligast kommer till uttryck i fotokonst och bildvisningar.Motivområden

Natur- och landskapsfoto har alltid intresserat mig. Vi hör samman med den natur vi lever i och utan att kanske veta varför fascineras vi av den, dras till den och blir förnyade och färgade av de upplevelser den ger. Naturen finns där hela tiden men förändras ständigt och utgör på så sätt en outtömlig motivkälla.

Städer och mindre orter besöker jag i samband med bl.a. vykortsfotograferingar. Motiven kan vara allmänna vyer, byggnader, parker, offentlig konst m.m.

Människor förekommer ofta som en del av motivet för att ge liv åt en bild och den miljö jag skildrar. Det blir också rena porträttbilder vilka jag huvudsakligen tar i naturlig miljö.

Produktfotografering är oftast studiotagningar, men sker också i naturlig miljö, allt efter önskemål och vad som lämpar sig bäst för bildens syfte.

Konst- och arkitekturfoto kan vara allt från statyer, kyrkor och offentliga byggnader, till interiörer och fotografering av målningar och andra konstföremål.


Användningsområden

Bildvisningar

Med dessa vänder jag mig till föreningar, församlingar, skolor och andra arrangörer. Jag erbjuder två olika typer av visningar:
- bildföredrag där jag till diabilder berättar om ett land, en provins eller en plats
- bildspel som består av dikter, musik och diabilder på ett visst tema.
Båda typerna visas med dubbla projektorer där bilderna mjukt tonas in i varandra.Fotokonst

Förutom rena bildförsäljningar har jag deltagit i ett flertal utställningar, exempelvis på konstrundan i Östra Skåne, Torsåsby-utställningen i Småland och Almgården i Vellinge. Flera konstföreningar i nordöstra Skåne har också ställt ut mina bilder. Det går bra att beställa fototavlor från valfritt motiv i bildarkivet.

Några pressklipp från utställningarna:

”Han kallar sina bilder för Vattenöga, Den gamla träbron och Höststämning. Han tar oss vid handen och leder oss genom ett förtrollat svenskt landskap där årstider, skuggor och ljus skiftar. Jan Videvik leker, lever och lockar oss med in i sina bilder”.

”Djup, kontraster och färgernas samspel samverkar och skapar lustfyllda bilder, som känns så verkliga att man nästan vill ta ett steg in i tavlan”

”Jans bilder väcker minnen och längtan till liv, men också en lust att själv gå ut och upptäcka vårt outsägligt vackra land, med eller utan kamera i handen”.

Carole Ericson-Tärnudd, Trelleborgs Allehanda


”Han visar lyriska naturbilder i en dämpad färgskala. Det är mycket vackert och nästan meditativt”

Stephan Elg, Smålandsposten 


Vykort och PR-material

Jag bedriver egen förlagsverksamhet med produktion av vykort. Sortimentet består till större delen av lokala orts- och landskapsvykort som geografiskt omfattar nordöstra Skåne, Blekinge, sydöstra Småland samt Öland. Dessa kompletteras med kort av allmän karaktär – textvykort, djur- och naturmotiv och gratulationskort.

Parallellt med denna produktion gör jag även vykort på beställning, eftersom många kunder vill ha egna upplagor. Exempel på kundkategorier:

 • Campingplatser
 • Slott
 • Kyrkor
 • Turistanläggningar
 • Hotell
 • Museer,
 • Gästgiverier
 • Värdshus
 • Hembygdsföreningar
 • Bed & breakfast
 • Pensionat
 • Mindre orter.Separat, eller i kombination med vykortsuppdragen, producerar jag också reklamfoldrar, broschyrer och annat PR-material. Ofta kompletteras utomhusmotiven med interiörtagningar, där mina mobila studioblixtar kommer till användning.


Bildarkiv

Mitt bildarkiv omfattar tusentals bilder och från detta kan man beställa önskade motiv. Där finns lämpliga bilder till många olika användningsområden.


Fotouppdrag

Om en önskad bild inte redan finns i arkivet, eller det gäller något specifikt eller aktuellt i nuet, åtar jag mig detta som ett fotouppdrag. Det kan gälla bilder av produkter till varupresentationer, avfotografering av konstverk till kataloger eller fotografering i en specifik miljö till en kundtidning, ett reklamblad eller en annons. Jag tar även porträtt- och artistbilder, exempelvis till företags- presentationer och skivomslag. Det går också bra att beställa flygfotografering, vilket jag har god erfarenhet av.

 

Videviks Foto
Brännmästarevägen 20
S-291 77 GÄRDS KÖPINGE
 
Tel 044-23 55 86
Mobil 073-933 67 27

Innehar F-skattsedel
www.videviksfoto.com  
janvidevik@spray.se

 

 

 

   
Videviks Foto | Telefon 044-235586 | Fax 044-235586 | janvidevik@spray.se